czwartek, 27 września 2018

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką



Pyszne i aromatyczne, mięciutkie i wilgotne ciasto ze śliwkami skrytymi pod chrupką kruszonką. Czego można chcieć więcej do jesiennej kawy?


Składniki (na blaszkę 20x30cm):

-180g miękkiego masła
-3/4 szklanki cukru
-4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
-3 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-1 czubata łyżeczka cynamonu
-szczypta soli

Na kruszonkę:

-100g zimnego masła
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-2 łyżki cukru waniliowego

Ponadto:

-ok. 1kg śliwek
-cukier puder do oprószenia

Przygotowujemy kruszonkę. W dość szerokim naczyniu umieszczamy razem cukier, mąkę i posiekane zimne masło. Mieszamy, a następnie rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Odstawiamy do lodówki.

Masło miksujemy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie jogurt. Niewielkimi partiami dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy. Delikatnie ale dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przekrojone na pół śliwki, lekko dociskamy. Wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!


1 komentarz: