sobota, 6 stycznia 2018

Fit tarta z pieczonym jogurtem i owocami




Odżywiasz się zdrowo lub dbasz o linię, ale nie wyobrażasz sobie całkowitego porzucania słodkości? Ta propozycja jest właśnie dla Ciebie! Pyszna tarta, która idealnie zaspokoi apetyt na słodycze, a przy tym nie spowoduje wyrzutów sumienia! 


Składniki (na formę o średnicy 24cm):

Na spód:

-80g daktyli
-250g orzeszków ziemnych niesolonych
-1 czubata łyżka masła orzechowego (np. domowego)

Na masę jogurtową:

-500ml jogurtu greckiego
-3 jajka
-2 łyżki budyniu smietankowego
-3 łyżki miodu

Ponadto:

-100g malin
-100g borówek
-1-2 kosteczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Daktyle zalewamy wrzątkiem (tylko do przykrycia) i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie, odsączamy z nadmiaru wody i blendujemy na w miarę gładką masę. Partiami dodajemy orzeszki i rozdrabniamy. Masa nie musi (a nawet nie powinna być) całkowicie gładka, wtedy spód przyjemnie chrupie. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociskamy, wylepiając dno i boki. Odstawiamy.

Wszystkie składniki na masę jogurtową umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy krótko, do połączenia składników. W razie potrzeby, można dodać odrobinę więcej miodu. Umyte owoce wykładamy na przygotowany wcześniej spód i zalewamy masą jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30 minut (aż środek masy się zetnie). Po całkowitym wystudzeniu, posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Prezentuje się nad wyraz apetycznie. Na sam widok zachciało mi się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest pycha. Zachęcam do przygotowania.

      Usuń