środa, 3 stycznia 2018

Koreczki w czterech odsłonach



Właśnie rozpoczął się karnawał a to oznacza okres imprez, spotkań z przyjaciółmi i domówek. Dobrej zabawie niezmiennie towarzyszy jedzenie. Dziś proponuję klasykę gatunku, króla prywatek, prezesa wszystkich posiadówek - koreczki. Przekąska bardzo popularna i prosta do wykonania, choć nieraz dość czasochłonna, a kombinacji mamy nieskończenie wiele, bo tylko od nas zależy, co nabijemy na wykałaczkę!

Koreczki klasyczne (ok. 30 sztuk):


-4 kromki pieczywa białego (użyłam chleba tostowego)
-4 grube plastry sera żółtego
-4 grube plastry szynki wieprzowej
-3 ogórki konserwowe
-1/3 papryki czerwonej

Z chleba odkrawamy skórkę. Kromki kroimy na kwadratowe kawałki o boku około 2cm. Podobnie robimy z szynką i serem. Ogórki kroimy na dość grube plastry, paprykę na mniejsze kawałki. Nabijamy na wykałaczkę w dowolnej kolejności (chleb jest najlepszą podstawą). U mnie: chleb, papryka, ser, ogórek.

Koreczki po góralsku (20 sztuk):


-3 kromki pieczywa razowego
-3 ogórki kiszone
-8 wędzonych serków góralskich (np. oscypków) (lub ok. 100g w jednym kawałku)
-40 grubych plasterków kiełbasy (ja użyłam małych kiełbasek drobiowych)

Ogórki  kroimy w dość grube plasterki, serki na mniejsze kawałki. Z chleba odkrawamy skórkę. Kromki kroimy na kwadraty o boku około 2cm. Wszystkie składniki nadziewamy na wykałaczki . U mnie: chleb, ogórek, kiełbasa, ser, kiełbasa.
 
Koreczki caprese (20 sztuk):


-20 kuleczek mini mozzarelli
-20 pomidorków koktajlowych
-20 listków bazylii

 Pomidorki przekrawamy na pół. Na wykałaczkę nadziewamy kolejno pomidorek (przekrojoną częścią do dołu), jeden koniec listka bazylii, kuleczkę mozzarelli, drugi koniec listka, pomidorek.

Koreczki z serem pleśniowym (25 sztuk):


-opakowanie sera camembert (150g)
-połówki orzechów włoskich (25 sztuk)
- 25 winogron (najlepiej bezpestkowych)

Ser kroimy w kostkę (powinno wyjść 25 kawałków). Winogrona na pół. Na wykałaczkę nadziewamy kolejno: ser, orzecha (trzeba robić to delikatnie, lubią pękać), a następnie winogronko.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz