niedziela, 24 grudnia 2017

Tort piernikowy


Tort piernikowy, czyli piernik w bardziej eleganckim wydaniu. Miękkie ciasto piernikowe przełożone kwaskowatymi powidłami, masą marcepanową oraz delikatnym cynamonowym kremem. Po prostu pycha!

Składniki (tortownica o średnicy 22cm):

Na piernik:

-300g płynnego miodu
-180g masła
-3 duże jajka
-450g mąki pszennej
-2 łyżki kakao
-3 łyżki brązowego cukru
-1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika
-5 łyżek jogurtu greckiego

Na krem:

-300ml śmietany 30 lub 36 %
-250g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka cynamonu

Do przełożenia:

-200g masy marcepanowej
-300g powideł śliwkowych
-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
-3 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki płatków migdałów (lub posiekanych migdałów)

Do dekoracji:

-masa marcepanowa
-płatki migdałów, orzechy 
-czekoladowa posypka

W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy miód oraz przyprawę do piernika. Zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagranego do 180 stopni na około 65-70 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W garnku o grubym dnie umieszczamy razem powidła, sok z cytryny, skórkę pomarańczową oraz płatki migdałowe. Zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Na końcu, łyżka po łyżce, wsypujemy cukier puder oraz cynamon.

Masę marcepanową dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek (w razie potrzeby delikatnie podsypujemy cukrem pudrem, aby uniknąć przyklejania do stolnicy lub wałka). Wykrawamy dwa koła równe średnicy ciasta (najlepiej pomóc sobie obręczą od tortownicy).

Ciasto dzielimy na trzy blaty, jeśli trzeba ścinamy wszelkie nierówności z góry. Na talerzu/paterze układamy pierwszy blat. Smarujemy go połową przygotowanych powideł. Przykrywamy je krążkiem z masy marcepanowej. Na wierzch kładziemy krem. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem, z którym postępujemy tak samo. Całość przykrywamy trzecim krążkiem ciasta i smarujemy kremem cynamonowym (górę oraz boki). Wierzch dekorujemy migdałami, orzechami, czekoladową posypką lub marcepanem. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz