niedziela, 17 grudnia 2017

Pierniczki tradycyjne


Tradycyjne pierniczki - doskonałe do lukrowania, ozdabiania, polewania czekoladą. Pięknie rosną i są bardzo aromatyczne. Ale to już ostatni dzwonek, aby je upiec. Zaraz po wystygnięciu twardnieją i muszą poleżeć kilka dni, żeby zmięknąć. Aby cieszyć się smakiem mięciutkich i pulchnych pierniczków w święta, najlepiej zamknąć je w puszcze w towarzystwie kawałka jabłka. Wtedy szybciej nabiorą wilgoci.
Przepis pochodzi z książki "Piernikowe Przepisy".

Składniki (na około 30 sztuk):

-200g płynnego miodu
-2 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
-1 łyżka kakao (dla koloru)
-100g cukru pudru
-1 jajko
-400g mąki pszennej
-3 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Miód wlewamy do misy. Dodajemy przyprawę, cukier puder, jajko oraz mąkę. Mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na mniejsze porcje i, lekko podsypując mąką, wałkujemy na placek o grubości 5-7mm. Wykrawamy kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy wodą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 10-12 minut.

Dowolnie ozdabiamy (lub nie).


Smacznego!

2 komentarze: