Delikatny dyniowy sernik na aromatycznym korzennym spodzie przykryty bitą śmietaną - czy może być coś lepszego w ponure jesienne popołudnie? Gwarantuję, że takie połączenie wywoła uśmiech w nawet najbardziej deszczowy jesienny dzień!
Składniki (forma 24cm):
Na spód:
-100g roztopionego masła
-200g ciastek korzennych (użyłam ciastek Speculoos)
Masa serowa:
-800g twarogu zmielonego trzykrotnie (może być ser z wiaderka, ale musi być gęsty)
-200g śmietany 30%
-3/4 szklanki cukru
-1,5 szklanki puree z dyni
-5 jajek
-3 łyżki maki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonych goździków
-1/4 łyżeczki mielonego imbiru
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Na wierzch:
-150ml śmietany 30%
-50g białej czekolady
-1-2 kostki gorzkiej czekolady
150ml śmietany podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną białą czekoladę i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Studzimy i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.
Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy gotową masę, rozprowadzamy równomiernie i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki.
Puree dyniowe mieszamy z przyprawami. W dużym naczyniu ucieramy ser z cukrem. Dodajemy puree oraz śmietanę. Cały czas miksując, dodajemy jajka, jedno po drugim. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut (środek ciasta powinien być sprężysty). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Rozsmarowujemy na serniku, wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Mniam, naprawdę nieziemsko się prezentuję ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Polecam :)
Usuńfantastyczne, pyszne i zdrowe jednocześnie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń