niedziela, 8 października 2017

Fit ciastka z fasoli


Wyglądają na małe kotleciki, a nimi nie są. Jednym z trzech głównych składników jest fasola, a wcale jej nie czuć. Co to takiego? Ciastka, które nie powodują wyrzutów sumienia! Bez jajek, mąki i cukru. Wilgotne, mięciutkie, orzechowe i pyszne. Zdrowsza alternatywa dla tych, którzy nie potrafią odmówić sobie słodyczy!

Składniki (na około 30 sztuk):

-1 puszka białej fasoli (u mnie firmy Jamar)
-2 bardzo dojrzałe banany
-5 łyżek masła orzechowego (u mnie crunchy)
-1/2 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki cynamonu
-opcjonalnie ulubione słodzidło - ciastka nie są bardzo słodkie

Fasolkę wykładamy na sitko i opłukujemy wodą. Odsączamy chwilę. Następnie blendujemy na gładką papkę. Dodajemy masło orzechowe, sodę, cynamon oraz rozgniecione widelcem banany (nie blendujemy ich - masa wyjdzie zbyt rzadka). Dokładnie mieszamy za pomocą widelca lub łyżki. Powstałą masę przekładamy do silikonowych foremek na babeczki (mogą być też takie na czekoladki) - ok. 1 łyżeczka na 1 ciastko. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wyjmujemy z foremek dopiero po wystudzeniu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz