Przy garnkach to ja mogę stać sobie w weekend, kiedy mam więcej czasu i siły. W tygodniu lubię, gdy obiad gotuję się szybko i prawie sam. A jak wystarczy na dwa dni, to już ideał. Wszystkie te kryteria spełniają drobiowe klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym. Można podać je w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub makaronu. Ja uwielbiam w towarzystwie mojej ukochanej kaszy pęczak.
Składniki ( na 18 małych klopsików):
-500g mielonego mięsa drobiowego (u mnie mieszane: indyk + kurczak)
-3 łyżki startego parmezanu (lub innego nieco pikantnego sera)
-1 łyżka bułki tartej
-1 jajko
-6 łyżek mleka
-3 ząbki czosnku
-1 łyżeczka oregano
-2 łyżeczki bazylii
-0,5 łyżeczki ostrej papryki
-1 łyżka ketchupu pikantnego (u mnie firmy Jamar)
-0,5 łyżeczki wieżo zmielonego pieprzu
-sól do smaku
-2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
-700g passaty pomidorowej (u mnie Jamar)
-1 łyżka pikantnego ketchupu (u mnie Jamar)
-1 łyżeczka octu winnego
-1 duża cebula
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka oliwy
-1 łyżeczka oregano
-1 łyżeczka bazylii
-sól, pieprz do smaku
Przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Kiedy cebula się zezłoci, zalewamy ją passatą. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy chwilę na niewielkim ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy mięso. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. W misce umieszczamy mięso, przeciśnięty czosnek, jajko, przyprawy, ser, ketchup oraz napęczniałą bułkę tartą. Wszystko razem dokładnie mieszamy, najlepiej przy pomocy rąk. Z gotowej masy formujemy niewielkie kuleczki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i obsmażamy je na oliwie ze wszystkich stron. Gotowe klopsiki przekładamy do garnka z sosem i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Smacznego!
Wow, ale świetnie się prezentują te klopsiki - z wielką chęcią bym takie zjadła już teraz :D
OdpowiedzUsuńNa pewno smakują jeszcze lepiej niz wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne, polecam :)
Usuń