sobota, 25 marca 2017

Kurczak Curry

 
Dziś odrobina orientu, czyli pyszny aromatyczny kurczak w indyjskim stylu. Rozgrzewa i syci na długo. Do tego jest prostsze, niż się wydaje!

Składniki (na 2 porcje):

-1 podwójna pierś z kurczaka
-1 łyżka czerwonej pasty curry
-2 ząbki czosnku
-200ml mleczka kokosowego
-2 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
1 łyżka soku z cytryny
-1/2 łyżeczki kurkumy
-1/2 łyżeczki kuminu
-1 łyżeczka pieprzu cayenne
-1 łyżeczka imbiru
-1/2 łyżeczki kardamonu
-1/2 łyżeczki cukru
-sól, pieprz do smaku

Mieszamy razem przyprawy i jedną łyżkę płynnego oleju kokosowego. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy mieszankę przypraw, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Cebulkę kroimy w półtalarki szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kawałki kurczaka wraz z marynatą i podsmażamy. Dodajemy cukier i pastę curry, zalewamy mleczkiem kokosowym. Doprawiamy solę i pieprzem i gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut. Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan, albo z innymi ulubionymi dodatkami.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ostrzejsze dania są pyszne :) Twój kurczak curry wyglada baaaardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Uwielbiam ostre potrawy!

      Usuń