piątek, 10 marca 2017

Mini pizze z ciasta francuskiego


Czasem coś dobrego by się zjadło teraz, zaraz, od razu. Z ratunkiem przyjdą pyszne mini pizze z ciasta francuskiego, na które nie trzeba długo czekać i przy których przygotowaniu zbytnio się nie napracujemy. Idealne na imprezę z przyjaciółmi, piknik, jako przekąska do pracy czy szkoły lub, tak po prostu, na wielkie-niewielkie zachcianki. Pyszne są na ciepło, jeszcze smaczniejsze na zimno. Można podawać z ulubionym sosem, albo bez dodatków.

Składniki (na około 20 sztuk):

-1 opakowanie ciasta francuskiego (moje 275g)
-1 kulka mozzarelli (ok. 200g)
-kilka plastrów salami (60-70g)
-1/2 szklanki passaty pomidorowej
-5 suszonych pomidorów z zalewy
-2-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz do smaku
-garść świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
-0,5 łyżeczki cukru

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy i zostawiamy na około 30 minut. 
Przygotowujemy sos. W misie umieszczamy passatę, pomidory, czosnek oraz oregano. Blendujemy. Dodajemy cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos rozsmarowujemy równomiernie na cieście, pozostawiając z jednego boku margines o szerokości ok. 2cm. Na sos wykładamy plastry salami, jeden obok drugiego, zaczynając wzdłuż dłuższego posmarowanego boku. Mozzarellę ścieramy na tarce lub rozrywamy palcami na drobne kawałeczki i posypujemy nią równomiernie ciasto (pamiętając o zachowaniu marginesu). Ciasto zwijamy dość luźno wzdłuż dłuższego boku. Następnie, bardzo ostrym nożem kroimy je na plastry o grubości około 2 cm. Formujemy krążki i układamy na blaszce, pamiętając o zachowaniu odstępów między nimi. Pieczemy w piekarniki nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut.


Smacznego!


4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na szybką przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arcydzieło to może nie jest, ale smaczne :) Dziękuję :D

      Usuń