niedziela, 5 marca 2017

Bananowe placuszki


Czy ktoś ma ochotę na pyszne bananowe placuszki? Ostrzegam, są naprawdę smaczne: wilgotne, puchate i słodkie, chociaż bez dodatku cukru! Już nie mogę się doczekać, kiedy znów je zrobię :)

Składniki (na około 12 placuszków - w zależności od wielkości):

-1 duży bardzo dojrzały banan (najlepiej taki miękki z brązową skórką)
-2 duże jajka
-1 szklanka mleka
-3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (można zastąpić rozpuszczonym masłem)
-1,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli

Ponadto:

-1 banan do podania
-miód płynny lub syrop klonowy
-odrobina tłuszczu do smażenia

Banana obieramy, rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy olej kokosowy, roztrzepane jajka i mleko. W oddzielnym naczyniu mieszamy sól, mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy dokładnie. Patelnię smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy. Ciasto wykładamy za pomocą łyżki, lekko rozprowadzamy. Smażymy na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. Podajemy z kawałkami pokrojonego banana, polane miodem lub syropem klonowym.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz