wtorek, 13 września 2016

Potrawka z kurczaka w stylu tajskim


Rozgrzewające, pikantne danie w azjatyckim stylu. Na pewno nie nadaje się na dzisiejszą upalną wręcz pogodę (mamy wrzesień!), ale na zimne jesienne, czy zimowe dni, jak najbardziej. Dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej, choć nie tylko, pyszna potrawka z kurczaka w stylu tajskim.

Składniki (na 2 porcje):

-1 pierś z kurczaka (ok. 350g)
-200ml mleka kokosowego
-1 czubata łyża czerwonej pasty curry
-100ml wody
-1 czerwona papryka
-1 papryczka chili
-1 marchewka
-1/2 średniej cukinii
-1 czerwona cebula
-sok wyciśnięty z 1 limonki
-ok. 1cm świeżego imbiru
-2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej
-2 łyżki świeżej kolendry
-sól do smaku.

W garnku podgrzewamy mleko wymieszane z pastą curry. dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dusimy aż mięso zmięknie. Dodajemy wodę i sok z limonki, zagotowujemy. Paprykę kroimy w paski, marchew i cukinię w kostkę, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa dodajemy do kurczaka. Dodajemy starty imbir, trawę cytrynową i sól do smaku. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem jaśminowym. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. A bez trawy cytrynowej może być,smak zostanie zachowany ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć trawę bez wielkiej straty dla smaku :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń