poniedziałek, 5 września 2016

Imbirowe ciasto ze śliwkami



Czas porzucić ukochane letnie owoce na rzecz nie mniej kochanych jesiennych. Na pożegnanie wakacji przygotowałam lekko pikantne i wilgotne imbirowe ciasto ze śliwkami. W sam raz na jesienne poranki do kawki lub długie wieczory przy herbacie. 

Składniki (blacha 20x30cm):

Na ciasto:

-4 duże jajka 
-3/4 szklanki cukru
-125ml oleju
-1, 5 szklanki maki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-500g śliwek
-3cm kawałek imbiru
-1 łyżeczka cynamonu
-szczypta soli

Na kruszonkę:

-100g mąki pszennej
-100g brązowego cukru
-50g masła
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki imbiru

Przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy. W miseczce mieszamy razem pozostałe składniki kruszonki. Dolewamy rozpuszczone masło, mieszamy a następnie rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier, łyżka po łyżce, a następnie żółtka, po jednym. Wlewamy olej, a następnie, łyżka po łyżce, dodajemy mąkę. Na końcu dodajemy starty korzeń imbiru i miksujemy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy połówki śliwek (skórką do dołu). Całość równomiernie posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 65 minut.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. imbir i śliwki - fajne połączenie :)
    Zapraszam do moich przepisów :) tarta z cukinią

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię dodawać imbir, i to właśnie w jesienne dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesienne smaki. Równie pyszne jak te letnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Żal, że jedne się kończą, ale już nie mogę się doczekać tych drugich :)

      Usuń
  4. I ta pełna przypraw kruszonka! Pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było, szkoda, że tak szybko zniknęło :)

      Usuń