wtorek, 3 maja 2016

Szakszuka ze szpinakiem



Bardzo się dziwię, że dopiero niedawno odkryłam to danie. A jak już odkryłam, to pokochałam całym sercem. Dziś proponuję jajka w towarzystwie szpinaku. Pikantny pomidorowo-szpinakowy sos stanowi idealne tło dla delikatnych, kremowych, rozpływających się po nim żółtek. Mniam.

Składniki (porcja dla dwóch osób):

-3-4 jajka
-2 cebule
-2-3 ząbki czosnku
-4 łyżki oliwy
-1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
-1 łyżeczka oregano
-ok. 200g świeżego szpinaku
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka octu winnego
-szczypior
-puszka krojonych pomidorów
-sól, pieprz do smaku

Cebulę kroimy w półtalarki i szklimy na oliwie. Czosnek przeciskamy przez praskę. Szpinak płuczemy i siekamy i wraz z czosnkiem dodajemy do cebuli. Chwilę podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy pomidory, ocet, cukier oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy aż płyn się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. W powstałym sosie robimy zagłębienia, w które następnie wbijamy jajka. Smażymy do momentu ścięcia (patelnię można przykryć). Gotowe danie obficie posypujemy posiekanym szczypiorem.


Smacznego!

2 komentarze: