środa, 11 maja 2016

Śniadaniowe ciasto owsiane z masłem orzechowym i bananem


Są takie dni, kiedy poranki należy celebrować w specjalny sposób: urodziny, imieniny, weekendy, święta, albo ranki, kiedy mamy po prostu odrobinę więcej czasu, który możemy spędzić z najbliższymi. Na takie właśnie poranki proponuję dziś śniadaniowe ciacho. Przygotować można je częściowo lub w całości dzień wcześniej. Jeść także można dowolnie: na zimno lub ciepło - w obu wersjach smakuje bardzo dobrze. Myślę, że na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owsianki oraz masła orzechowego, ale nie tylko :)

Składniki (na 4 porcje):

-1 szklanka płatków owsianych górskich
-2 szklanki gorącej przegotowanej wody
-1 duży bardzo dojrzały banan
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 czubate łyżki masła orzechowego
-opcjonalnie: orzeszki, kawałki czekolady do posypania

Płatki zalewamy gorącą wodą i dostawiamy do całkowitego wchłonięcia (można to zrobić wieczorem poprzedniego dnia). Następnie mielimy je za pomocą blendera lub malaksera. Dodajemy pokrojonego banana, proszek do pieczenia, cynamon i masło orzechowe i ponownie mielimy na gładką masę. Ciasto przekładamy do kokilek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz