sobota, 30 kwietnia 2016

Orzechowy krem z daktyli i awokado


Smarowidło w zdrowszej wersji. Do kanapek, wafli, ciastek, do wyjadania paluchem albo, w wersji eleganckiej, łyżeczką. Nie wygląda a smakuje. Superszybkie i super łatwe w przygotowaniu. Super szybko znika. Potrzebujemy tylko trzech składników i blendera :)


Składniki:

-1 dojrzałe awokado
-1 szklanka nerkowców (mogą być też inne orzechy)
-1 szklanka suszonych daktyli

Nerkowce i daktyle wrzucamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odsączamy z wody (ja wodę wykorzystuję później do koktajlu) i mielimy za pomocą blendera lub miksera kielichowego. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do masy daktylowej. Ponownie blendujemy na gładką masę. Krem przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

2 komentarze: