poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Szakszuka z przepiórczymi jajkami i chorizo


U mnie podana z pieczonymi ziemniaczkami stanowiła pyszny obiad, ale ze świeżym pieczywem będzie pysznym śniadaniem. Pikantny sos, rozpływające się, kremowe żółtka... Czego chcieć więcej?

Składniki (dwie duże porcje):

- 7-8 przepiórczych jaj
- 1 puszka krojonych pomidorów 
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- ok. 100g kiełbasy chorizo
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka octu winnego
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta kuminu
- szczypta chili
- sól, pieprz do smaku

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie do lekkiego zezłocenia. Chorizo obieramy, kroimy w plastry i dodajemy do cebuli, razem z pokrojoną drobno papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Krótko podsmażamy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy przyprawy i zalewamy wszystko pomidorami. Dodajemy ocet winny i cukier, mieszamy. Gotujemy do zredukowania płynu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy sos będzie gęsty, robimy w nim łyżką dołeczki i w każdy wbijamy po jednym jajku. Przykrywamy i tak smażymy do ścięcia jajek. Przed podaniem posypujemy szczypiorem.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Sama spróbuję coś takiego zrobić sobie jutro na śniadanie :) ale przepiórcze jajka zamienię na zwykłe, bo takie mam akurat w lodówce ;) Bardzo ciekawy blog :) Spróbuj może swoich sił na portalu http://blogbooster.pl/, dzięki niemu będziesz miała jeszcze więcej czytelników :) A warto czytać Twojego bloga, bo jest bardzo ciekawy, a przepisy wyglądają na mega pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny. Ze zwykłymi jajkami tez jest pycha! :)

      Usuń