czwartek, 7 kwietnia 2016

Ciasto dyniowe na bogato



Tuż przed Wielkanocą, przez zupełny przypadek, na piwnicznym regale z przetworami znalazłam ostatni słoiczek pure z dyni. Stał sobie tam biedny, samotny i zakurzony. Nie mogłam go tak zostawić wśród ogórków kiszonych i kompotów. Przywędrował do domu i zasilił obłędne ciasto; wilgotne, pełne pysznych chrupiących bakalii i przykryte warstwą ... pysznych chrupiących bakalii.

Składniki ( na blaszkę 25x12cm):

-2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki brązowego cukru
-3/4 szklanki pure z dyni
-1/4 szklanki oleju
-3 jajka
-1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
-1/2 szklanki rodzynek
-1/2 szklanki suszonej żurawiny
-1/3 szklanki nerkowców
-1/3 szklanki migdałów
-1/3 szklanki orzechów laskowych
-szczypta soli
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Na wierzch:

-1 czubata łyżka masła
-1 czubata łyżka cukru
-2 łyżki miodu
-1/4 szklanki migdałów
-1/4 szklanki nerkowców
-1/4 szklanki orzechów laskowych
-1/4 szklanki mieszanki rodzynek i suszoenj żurawiny

Mąkę przesiewamy i mieszamy z przyprawami, solą, proszkiem do pieczenia, sodą. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, pure, olej o jogurt. Mieszamy. Orzechy z grubsza siekamy. Dodajemy wraz z rodzynkami, żurawiną i mokrymi produktami do mieszanki dyniowej. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystygnięcia.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy bakalie, mieszamy i wszystko wykładamy na wierzch ciasta.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Łał, naprawdę ciasto bardzo bogate w pyszne składniki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, pyszne i miło chrupiące :)

      Usuń
  2. Te bakalie na wierzchu wywołują niepohamowany ślinotok... Boskie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciasto zwyczajne a bakalie robią całą robotę :)

      Usuń
  3. Kocham ciasto dyniowe! Twoja wersja na bogato powoduje, że aż mi się mordka cieszy!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam. Po zjedzeniu kawałka mordka cieszy się jeszcze bardziej :)

      Usuń