niedziela, 24 kwietnia 2016

Rurki z kremem


Rurki z kremem - klasyka klasyki. Przypominają mi dzieciństwo i małą cukiernię, gdzie można było kupić pyszne rurki z kremem, prawdziwe beżowe bezami i makowe biszkopciki przekładane marmoladą. 
Rurki sa prostsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Najlepsze są zaraz po napełnieniu kremem, później ciasto lekko miękkie (ale nie jest ciapowate).

Składniki na około 50 sztuk (w zależności od wielkości foremek):

Na ciasto: 

-400g mąki pszennej
-200g zimnego masła
-200g śmietany 12%
-1/4 łyżeczki soli

Do obtoczenia:

-2 łyżki brązowego cukru
-1 łyżeczka cynamonu

Na krem:

-450ml śmietany 30 lub 36%
-250g serka mascarpone
-3 czubate łyżki cukru pudru

Masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i krótko zagniatamy gładkie ciasto (można to zrobić za pomocą malaksera). Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 kawałki i jeden z nich rozwałkowujemy na cienki placek - ok. 1mm (pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce). Placek kroimy na paski o szerokości 1-1,5 cm. Foremki na rurki smarujemy tłuszczem (ja smaruję tylko przed pierwszą porcją ciasta) i owijamy ciastem "na zakładkę". Z jednej strony obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu zdejmujemy z foremek i studzimy. Podobnie postępujemy z resztą ciasta.

Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i napełniamy nią wystudzone rurki.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Kupiłam już foremki do rurek z kremem...ale jakoś nie mogę się za nie zabrać, trochę się obawiam, że nie wyjdą...Twój przepis jest naprawdę prosty więc chyba je w końcu zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje leżały ponad rok, bo wydawało mi się to strasznie pracochłonne. Nic bardziej mylnego. Ciasto jest elastyczne i łatwo się z nim pracuje. Nie da rady spaprać :)

      Usuń