czwartek, 10 listopada 2016

Ciastka dyniowe


Niezwykle miękkie i aromatyczne ciastka. Długo zachowują swoją świeżość i puszystość. Są smaczne nawet wtedy, kiedy stwardnieją. Przypominają wtedy twardsze pierniczki. Doskonałe na każdą porę dnia.

Składniki (na 30 sporych sztuk):

-160g masła w temperaturze pokojowej
-1 szklanka brązowego cukru
-3/4 szklanki pure z dyni
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-1 duże jajko
-2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cynamonu 
-1/4 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-100g gorzkiej czekolady

Mąkę przesiewamy z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pure, jajko i ekstrakt. Miksujemy. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 1 czubata łyżka na ciastko). Pozostawiamy dość duże odstępy między ciastkami. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy ciastkom przestygnąć na blaszce, następnie studzimy je na kratce.


Smacznego!

czwartek, 3 listopada 2016

Cytrynki w syropie do herbatki


Słodkie, aromatyczne plasterki zamknięte w słoiczku. Pyszny dodatek do herbatki, który rozgrzeje każdego zmarzlucha. Wystarczy kubek gorącej herbatki z plasterkiem cytryny, kocyk, dobra książka i żaden jesienny czy zimowy wieczór nam niestraszny! 

Składniki (na około 6 średniej wielkości słoiczków):

-10 średnich cytryn
-10 goździków
-2 laski cynamonu
-kilka łyżek rumu (po dwie łyżki na słoiczek)
-3 gwiazdki anyżu
-korzeń imbiru (ok. 3cm) pokrojony w plasterki
-500g cukru
-0,5l wody

Cytryny sparzamy wrzątkiem i szorujemy szczoteczką. 7 cytryn kroimy w plasterki (usuwamy pestki i końce), z pozostałych trzech ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, wyciśnięty sok, dodajemy skórkę, przyprawy oraz cukier. Gotujemy do rozpuszczenia cukru. Plasterki cytryn umieszczamy w słoiczkach, dość luźno. Do każdego słoiczka wlewamy 2 łyżki rumu, dopełniamy gorącym syropem. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pozostałą część syropu można także wykorzystać do herbaty :)


Smacznego!

środa, 2 listopada 2016

Korzenny syrop dyniowy do kawy



W szare i bure jesienne i zimowe poranki nie ma nic lepszego niż dobra kawa. Może być jeszcze lepsza, jeśli dodamy do niej pysznego aromatycznego syropu! Nic dziwnego, że Pumpkin Spice Latte z pewnej kawowej sieciówki robi taką furorę. Syropem można też polać lody lub inny dowolny deser :)

Składniki (z podanych proporcji wychodzi około 350ml gęstego syropu):

-180g pure z dyni
-250ml wody
-7 łyżek brązowego cukru
-1/2 laski wanilii
-1 łyżeczka mielonych goździków
-1 łyżeczka cynamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki kardamonu

Wodę gotujemy z cukrem do rozpuszczenia. Wanilię przekrawamy na pół, wyjmujemy ziarenka i wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe przyprawy. Na końcu wrzucamy pure z dyni. Gotujemy około 10-15 minut, cały czas mieszając. Po wystudzeniu przecieramy przez gęste sito. Wlewamy do butelki, przechowujemy w lodówce.


Smacznego!