czwartek, 3 listopada 2016

Cytrynki w syropie do herbatki


Słodkie, aromatyczne plasterki zamknięte w słoiczku. Pyszny dodatek do herbatki, który rozgrzeje każdego zmarzlucha. Wystarczy kubek gorącej herbatki z plasterkiem cytryny, kocyk, dobra książka i żaden jesienny czy zimowy wieczór nam niestraszny! 

Składniki (na około 6 średniej wielkości słoiczków):

-10 średnich cytryn
-10 goździków
-2 laski cynamonu
-kilka łyżek rumu (po dwie łyżki na słoiczek)
-3 gwiazdki anyżu
-korzeń imbiru (ok. 3cm) pokrojony w plasterki
-500g cukru
-0,5l wody

Cytryny sparzamy wrzątkiem i szorujemy szczoteczką. 7 cytryn kroimy w plasterki (usuwamy pestki i końce), z pozostałych trzech ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, wyciśnięty sok, dodajemy skórkę, przyprawy oraz cukier. Gotujemy do rozpuszczenia cukru. Plasterki cytryn umieszczamy w słoiczkach, dość luźno. Do każdego słoiczka wlewamy 2 łyżki rumu, dopełniamy gorącym syropem. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pozostałą część syropu można także wykorzystać do herbaty :)


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Herbata z taką cytrynką na pewno nas rozgrzeje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze pomoże na przeziębienie :)

      Usuń