sobota, 15 grudnia 2018

Gwiazdkowy przekładaniec bez pieczenia



Kolejna świąteczna propozycja: gwiazdkowy przekładaniec, czyli bardzo smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. A do tego bez pieczenia! Korzenne nutki, czekoladowy krem budyniowy, orzechy i kwaskowate powidła. Brzmi nieźle?


Składniki (na blachę o wymiarach 25x25cm):

-1 szklanka orzechów włoskich
-skórka otarta z 1 pomarańczy
-sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
-słoik powideł śliwkowych (ok. 280g)
-2 budynie czekoladowe (na 0,5 litra mleka każdy)
-900ml mleka
-180g masła
-2 łyżki cukru
-ok. 400g kruchych ciastek korzennych (np. Speculoos)
-200g śmietany 30-36%
-250g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
-kakao do oprószenia

Orzechy siekamy i podsmażamy lekko na suchej patelni. Dodajemy powidła, skórkę i sok pomarańczowy. Dokładnie mieszamy i chwilę smażymy, uważając, aby nie przypalić. Odstawiamy.
Na dnie formy układamy warstwę ciastek, jedno przy drugim. W garnku umieszczamy 800ml mleka, cukier oraz masło. Zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy oba budynie. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy budyń i dokładnie mieszamy, gotując jeszcze przez chwilę. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Przykrywamy drugą warstwą ciastek. Wierzch smarujemy przesmażonymi powidłami. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz przyprawy. Masę wykładamy na warstwę powideł i równomiernie rozsmarowujemy. Wierzch oprószamy kakao. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Wszystko co bez pieczenia to idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie i łatwe w wykonaniu a jakie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta bez pieczenia. Są szybkie do zrobienia i bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! tęsknie za Twoimi przepisami i czekam cierpliwie pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne łyżeczki ; ) Gdzie można takie kupić?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy blog. Czekam na kolejne posty. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham takie ciasta, pyszne, szybkie i bez pieczenie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis. Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  9. wiele ciekawych treści tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonały przepis, zaskoczyłam nim wszystkich. Rewelacyjny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne ciasto. Znika bardzo szybko z stołu. Dziękuję i proszę o więcej.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny przekładaniec. Świetnie że znalazłam tutaj ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Często wypróbowuje przepisy z tego bloga, polecam go serdecznie. Pysznie to na zdjęciach wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny blog dużo ciekawych przepisów i nowinek kulinarnych

    OdpowiedzUsuń
  15. Pełno tu fajnych inspiracji na pochmurny wieczór na pewno coś wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawych rzeczy człowiek się tu może dowiedzieć, będę polecać znajomym tą stronę.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uważam, że Twój blog jest bardzo ciekawy. Ciekawy przepis warty sprawdzenia.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten artykuł okazał się dla mnie super przydatny. Jako osobie, która uwielbia piec :)

    OdpowiedzUsuń