czwartek, 18 października 2018

Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą i orzechami


W sam raz na jesienną wyprawę do lasu lub do porannej kawki, albo też jako dodatek do drugiego śniadania, albo zamiast niego, bo są bardzo syte. Ciasteczka są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, kruchutkie i po brzegi wypełnione czekoladą i orzeszkami!

Składniki (na około 20 sztuk - w zależności od wielkości):

-250g miękkiego masła
-120g brązowego cukru
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 jajka
-350g mąki pszennej pełnoziarnistej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-100g dowolnej czekolady (ja użyłam białej i mlecznej)
-100g dowolnych orzechów (u mnie laskowe)

Czekoladę i orzeszki siekamy na mniejsze kawałki. Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Następnie dodajemy pozostałe składniki i porządnie miksujemy. Ciasto powinno być bardzo gęste. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów laskowych (lub mniejsze). Lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10-12 minut. Po upieczeniu pozwalamy przestygnąć na blaszce.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Widać,że ten środek jest taki wilgotny - uwielbiam wielostrukturowe wypieki :D Tutaj tylko ciastka, a mamy chrupkość, miękkość, orzechowość i czekoladowość- cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakuje rewelacyjnie będę polecać znajomym!

    OdpowiedzUsuń