niedziela, 16 września 2018

Tarta z borówkami i masą jogurtową



Sezon na prawdziwie letnie owoce powoli dobiega końca. Spieszmy się, żeby jak najlepiej wykorzystać tę końcówkę lata.

Dziś proponuję pyszną tartę na kruchym spodzie wypełnioną masą jogurtową. Kropką nad i są borówki, które przełamują słodycz masy lekką kwaskowatą nutką.


Składniki (na formę o średnicy 25cm):

Na ciasto:

-150g zimnego masła
-300g mąki pszennej
-80g cukru pudru
-szczypta soli
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-1 jajko

Na masę:

-400g gęstego jogurtu naturalnego
-3 jajka
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki płatków migdałowych

Ponadto:

-200g borówek
-1-2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowujemy ciasto. Masło siekamy. Dodajemy pozostałe składniki. Krótko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż nasza forma. Formę smarujemy masłem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wylepiamy dno i brzegi. Wyrównujemy górną krawędź. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. grochem lub fasolą). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier i pieczemy kolejne 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę jogurtową. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i krótko miksujemy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wsypujemy borówki. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy kolejne 30 minut.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. uwielbiam tatry, ta wyglada fantastycznie i pewnie tak też smakuje, idealna z borówkami, które przełamują słodycz czasta

    OdpowiedzUsuń