sobota, 14 lipca 2018

Czekoladowe ciasto z kremem śmietanowym i owocami lata


Dziś czekoladowe ciasto z bitą śmietana i letnimi owocami, przełożone wiśniami. Ciacho jest pyszne a wygląda tak, że może z powodzeniem zastąpić torty w czasie letnich uroczystości. Kto się skusi?


Składniki (forma o średnicy 20cm):

Na ciasto:

-2 szklanki mąki
-3 czubate łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-szczypta soli
-2 duże jajka
-1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
-1/2 szklanki oleju
-3/4 szklanki brązowego cukru

Na krem śmietanowy:

-200g śmietany 30 lub 36%
-200g serka mascarpone
-2 łyżki cukru pudru

Na masę wiśniową:

-500g wydrylowanych wiśni
-3 łyżeczki żelatyny
-3 czubate łyżki cukru

Ponadto:

-letnie owoce do dekoracji (u mnie: czereśnie, maliny, agrest, borówki, porzeczki, jeżyny)

Przygotowujemy ciasto. W jednym naczyniu mieszamy mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i kakao. W oddzielnej misce mieszamy razem jogurt, roztrzepane jajka, cukier i olej. Mokre składniki przekładamy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W rondelku o grubym dnie umieszczamy wydrylowane wiśnie, zasypujemy cukrem i podgrzewamy aż owoce puszczą sok. Odlewamy 1/3 szklankę gorącego soku, wsypujemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Rondelek zestawiamy z ognia, wlewamy sok z żelatyną, dokładnie mieszamy. Odstawiamy, a kiedy całkowicie wystygnie, wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

W misie umieszczamy śmietanę i mascarpone. Ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce.

Ciasto wyjmujemy z formy. Odcinamy warstwę górną, aby otrzymać równą powierzchnię. Ścinki kruszymy do miski, odkładamy. Ciasto dzielimy na dwa blaty. Na pierwszą część wykładamy połowę masy wiśniowej, równomiernie rozprowadzamy. Smarujemy połową kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem, z którym postępujemy tak samo jak z poprzednim. Wierzchnią warstwę śmietanową posypujemy obficie okruchami ciasta. Dekorujemy owocami.


Smacznego!

1 komentarz: