wtorek, 3 lipca 2018

Babeczki z jagodami i kremem cytrynowym


Sezon na jagody właśnie trwa, a w tym roku naprawdę jest ich całkiem sporo. I przyznajcie sami, nie ma nic lepszego, niż polskie jagody! 
Dziś proponuje dość szybkie i łatwe w przygotowaniu babeczki z jagodami i kremem cytrynowym. Kwaskowaty krem doskonale równoważy słodycz ciasta pełnego owoców.


Składniki (na około 12 babeczek):

Na ciasto:

-1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-3/4 szklanki cukru
-2 duże jajka
-skórka otarta z 1/2 cytryny
-1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
-1/4 szklanki oleju
-1 szklanka jagód

Na krem:

-200g śmietany 30-36%
-250g serka mascarpone
-skórka otarta z 1 dużej cytryny
-3 łyżki soku z cytryny
-3 płaskie łyżki cukru pudru
-skórka cytrynowa do dekoracji

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnym naczyniu mieszamy razem roztrzepane jajka, jogurt, olej i cukier. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia. Dodajemy jagody oraz skórkę cytrynową i ponownie delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy, napełniając ok 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywną masę. Pod koniec ubijania, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy skórkę. Gotowym kremem smarujemy wystudzone babeczki, posypujemy otartą skórką.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. super przepis. też jestem zdania, że trzeba wykorzystywać owoce, które obecnie są dostępne. świeże, soczyste i pachnące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Szkoda tylko, że sezon na nie trwa tak krótko :(

      Usuń