czwartek, 24 listopada 2016

Brownie z miętową nutką

Trochę lżejsze, bo zrobione z mlecznej czekolady, ciasto w typie brownie. Nie jest zbyt przesłodzone, a dodatkowej lekkości i i świeżości dodaje mu nutka mięty. Dzięki dodaniu pokruszonych landrynek, ciasto zyskało wyjątkową, przyjemnie gumowatą konsystencję. Polecam wszystkim fanom połączenia mięty z czekoladą!

Składniki (blaszka 20x20cm):

-1,5 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki kakao
-1/2 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki soli
-120g mlecznej czekolady
-100g masła
-1,5 szklanki brązowego cukru
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-1/4 łyżeczki ekstraktu miętowego
-3 duże jajka
-4 łyżki drobno pokruszonych landrynek o smaku miętowym
-kilka drobno pokruszonych landrynek na wierzch

Mąkę przesiewamy z kakao, sodą i solą. Masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W misie ucieramy jajka z cukrem, dodajemy masę czekoladową i ekstrakty. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy mąkę i pokruszone landrynki, miksujemy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Wierzch równomiernie posypujemy pokruszonymi cukierkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 20 minut. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na brownie z nutka mięty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie mięty i czekolady jest boskie :)

      Usuń
  2. uwielbiam wszystko co czekoladowe, pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń