czwartek, 24 listopada 2016

Brownie z miętową nutką

Trochę lżejsze, bo zrobione z mlecznej czekolady, ciasto w typie brownie. Nie jest zbyt przesłodzone, a dodatkowej lekkości i i świeżości dodaje mu nutka mięty. Dzięki dodaniu pokruszonych landrynek, ciasto zyskało wyjątkową, przyjemnie gumowatą konsystencję. Polecam wszystkim fanom połączenia mięty z czekoladą!

Składniki (blaszka 20x20cm):

-1,5 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki kakao
-1/2 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki soli
-120g mlecznej czekolady
-100g masła
-1,5 szklanki brązowego cukru
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-1/4 łyżeczki ekstraktu miętowego
-3 duże jajka
-4 łyżki drobno pokruszonych landrynek o smaku miętowym
-kilka drobno pokruszonych landrynek na wierzch

Mąkę przesiewamy z kakao, sodą i solą. Masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W misie ucieramy jajka z cukrem, dodajemy masę czekoladową i ekstrakty. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy mąkę i pokruszone landrynki, miksujemy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Wierzch równomiernie posypujemy pokruszonymi cukierkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 20 minut. 


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na brownie z nutka mięty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystko co czekoladowe, pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskoczyłaś mnie bardzo takim dodatkiem. Myślę, że połączenie i mięty czekolady jest świetne ale jak do tej pory nie piekłam takiego brownie. Zresztą moje pieczenie brownie to długa historia wielu nieudanych prób. Wreszcie od kiedy korzystam ze wskazówek na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/
    jestem zadowolona ze swoich wypieków. Polecam wszystkim miłośnikom brownie.

    OdpowiedzUsuń