wtorek, 18 października 2016

Wytrawne babeczki z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami


Idealne na drugie śniadanie, albo na przekąskę. Świetne też na podwieczorek lub kolację. Podzielne i bezproblemowe w transporcie.  Doskonała alternatywa dla kanapki, czy kupnej buły. Aromatyczne i konkretne. Na małego i trochę większego głoda.

Składniki (na 8 dużych babeczek):

-2 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki oleju
-1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
-2 duże jajka
-150g sera typu feta
-8-10 oliwek
-6-8 pomidorów suszonych
-1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki rozmarynu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Oliwki kroimy w plasterki, pomidory w paseczki a ser w kosteczkę o boku ok 1cm. Do jednej miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenie. Dodajemy sól, pieprz oraz rozmaryn. Mieszamy. W oddzielnym naczyniu łączymy jogurt, olej oraz roztrzepane jajka. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia. Dodajemy ser, oliwki i pomidory i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffinki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wytrawne babeczki? No popatrz, takie cuda jadłam chyba tylko raz w życiu :) Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń