czwartek, 6 października 2016

Ciasto z białą czekoladą i malinami


Jesień przyszła z całym swoim inwentarzem: niską temperaturą, oberwaniem chmury i wiatrem wciskającym się za ciepłe kołnierze. Trzeba się odpowiednio nastroić i uzbroić. Najlepiej w ciasto. I kawę. Dziś wilgotne i słodkie ciacho idealne do kawy, herbaty, czy szklanki mleka. Banalnie proste a do tego szybkie w przygotowaniu. 

Składniki (blaszka 20x20cm):

-200g białej czekolady
-150g masła
-3/4 szklanki mąki pszennej
-4 duże jajka
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-szczypta soli

Ponadto:

-200g malin
-2 łyżki płatków migdałów

Masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masło z czekoladą oraz ekstrakt i miksujemy. Na końcu, cały czas miksując, powoli, dodajemy mąkę. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy maliny, delikatnie wciskamy. Całość posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. jakie puszyste! Musi być pyszne posypane chrupiącymi migdałami :) U nas też zimno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuu ciacho z białą czekoladą, ale musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A faktycznie, czekolada nadaje wilgotności :)

      Usuń
  3. wygląda pięknie, już czuję ten smaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie ciasta! Ale odkad przekroczyłem stówkę, to gotuję z aplikacją www.kcalmar.com . Polecam, jako inspirację. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ciasta w mojej kuchni rządzą się swoimi prawami :)

      Usuń