wtorek, 9 sierpnia 2016

Lody kajmakowe z karmelem i solą morską


Z czym kojarzy się lato? Każdemu na pewno na myśl przyjdzie słońce, upał i lody. Piękną jesień mamy tego lata. Słońca jak na lekarstwo a upały tylko w Afryce. Za to na lody zawsze można liczyć! A najlepsze są oczywiście takie domowe.

Lody, które dziś proponuję to połączenie słodyczy kajmaku, lekkiej słonej nutki i chrupiące kawałki karmelu. Są proste w przygotowaniu i nie potrzebujemy nawet maszynki!

Składniki:

-300ml śmietany 36 %
-200ml mleka
-200ml masy kajmakowej (użyłam masy Bakalland o smaku tradycyjnym)
-2 duże żółtka
-30g cukru pudru
-2 opakowania posypki Decorada karmel od Delecty
-1/2 łyżeczki grubej morskiej soli

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. W garnuszku o grubym dnie podgrzewamy razem mleko i śmietanę a następnie dodajemy masę jajeczną. Cały czas mieszając, podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia. Należy uważać, aby masy nie zagotować. Następnie, dodajemy masę kajmakową i dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia i studzimy. Masę przelewamy do miski i szczelnie zakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie, masę wyjmujemy i miksujemy chwilę przy pomocy miksera na najwyższych obrotach. Całość przykrywamy ponownie folią i wkładamy do zamrażalnika na kolejne 2 godziny. Czynności te powtarzamy jeszcze 2-3 razy. W czasie ostatniego miksowania, do masy dodajemy posypkę karmelową oraz sól (warto ją wcześniej nieco rozgnieść np. za pomocą łyżki). Masę przelewamy do pojemnika z pokrywką. Przechowujemy w zamrażalniku. serwujemy z ulubionymi dodatkami.


Smacznego!

6 komentarzy: