poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Kokosowe racuchy drożdżowe z borówkami


Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki, placki, placuchy, racuchy i inne pankejki. Przynajmniej raz w tygodniu muszę mieć na obiad. Czasem nawet kilka razy. W okresie letnim staram się wykorzystać owoce sezonowe, więc na stół często wjeżdżają placuszki racuszki z dodatkiem jagód, borówek czy malin.

Dzisiaj proponuję przepis na drożdżowe racuszki z kokosową nutką i borówkami. Są niezwykle syte, puszyste a jednocześnie wilgotne. Przyznam, że z łakomstwa zawsze zjadam cztery, a wychodzą duże!


Składniki (na ok. 15 dużych sztuk):

-2 szklanki letniego mleka
-2 duże jajka
-1 łyżeczka suchych drożdży
-4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-4 łyżki cukru (ja użyłam kokosowego)
-2,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki kokosowej
-3 czubate łyżki wiórków kokosowych
-szczypta soli
-ok. 1 szklanka borówek

W jednym naczyniu mieszamy razem mąki, cukier, sól i drożdże. W oddzielnej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Dodajemy suche składniki i zagniatamy. Wyrabiamy ok. 10 minut (można to zrobić przy pomocy miksera z hakami). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 40min.). Po tym czasie ciasto mieszamy łyżką, dodajemy borówki i ponownie mieszamy. Smażymy z obu stron na suchej patelni, najlepiej pod przykryciem. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z miodem albo syropem klonowym.


Smacznego!

6 komentarzy: