niedziela, 27 grudnia 2015

Makowiec pełen bakalii


Makowiec to jedno z moich ulubionych ciast. Im więcej masy makowej, tym lepiej. W zasadzie znam tylko jedną osobę, która woli więcej ciasta. Ten makowiec, właściwie placek, albo tarta z makiem, stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznej strucli. Do tego po brzegi wypełniony jest bakaliami. Czego chcieć więcej?

Składniki ( na formę 26cm):

Na kruche ciasto:

-200g mąki pszennej
-200g mąki krupczatki
-1 łyżeczka cynamonu
-1 jajko
-200g zimnego masła
-1 łyżka śmietany 12%
-1 łyżka brązowego cukru
-szczypta soli

Na masę makową:

-350g maku niebieskiego
-3/4 szklanki rodzynek
-3/4 szklanki orzechów włoskich
-3/4 szklanki migdałów
-150g marcepanu
-2 łyżki skórki pomarańczowej
-1/2 szklanki suszonych daktyli pokrojonych na mniejsze kawałki
-2 łyżki cukru pudru
-4 łyżki płynnego miodu
-4 łyżki śmietany 18%
-3 jajka (oddzielamy białka od żółtek)

Przygotowujemy masę makową (można to zrobić dzień wcześniej). Mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia, odstawiamy na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie, dokładnie odsączamy go na sicie i mielimy dwukrotnie. Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy rodzynki i zalewamy wrzątkiem na około 15 minut. Odsączamy. 
Marcepan kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy wraz z cukrem pudrem. Dodajemy mak, miód, śmietanę i żółtka. Miksujemy do połączenia. Wrzucamy daktyle, skórkę pomarańczową, orzechy, rodzynki oraz migdały. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać trochę śmietany. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.

Przygotowujemy ciasto. Wszystkie wymienione składniki łączymy i krótko zagniatamy. Można to zrobić za pomocą malaksera. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, odrywamy niewielki kawałek, zawijamy go i chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto wałkujemy na dość cienki placek (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i wylepiamy nim wysmarowaną masłem i wysypana mąką formę. Wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i obciążenie i pieczemy kolejne 5 minut. 
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy foremkami dowolne kształty (albo paski i formujemy kratkę). Na podpieczony spód równomiernie wykładamy masę makową. Dekorujemy ciastem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Smacznego!

Świąteczne słodkości! 2015

3 komentarze:

  1. Mniam, cudnie wygląda z tymi gwiazdkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miało być bardziej świątecznie, przeważnie robię kratkę :)

      Usuń