środa, 30 grudnia 2015

Orzechowe kąski - bez pieczenia

 
Szybkie orzechowe kąski będą doskonałym ratunkiem, kiedy dzwonią goście i mówią, że będą za godzinę, a my właśnie zjedliśmy ostatni kawałek ciasta. Nie dość, że szybkie, to jeszcze się przy nich specjalnie nie napracujemy, nie wymagają praktycznie żadnych zdolności kulinarnych, ani nawet piekarnika.

Jeśli ktoś boi się połączenia czekolady i soli, do kąsków można użyć orzeszków niesolonych. Ja jednak polecam te z dodatkiem soli :)

Składniki (na około 30 sztuk, w zależności od wielkości):

-250g orzeszków ziemnych solonych
-150g masła
-100g gorzkiej czekolady
-50g czekolady mlecznej
-opcjonalnie kolorowe posypki do dekoracji

W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rozpuszczonego masła i dostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy. Do masy wrzucamy orzeszki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Lekko stężałą masę wykładamy za pomocą łyżeczki na talerzyk lub tackę formując kąski mniej więcej równej wielkości. Całość można posypać kolorową posypką, wiórkami lub poszatkowanymi orzechami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo fajne kąski :) Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Wszystkiego dobrego :)

      Usuń