piątek, 4 września 2015

Cytrynowy dżem z cukinii

 
Jest cukinia, jest moc! A ja mam zamiar wykorzystać je na maksa. Zaczęłam od ulubionego dżemiku. Pierwsza partia już gotowa, jeszcze zrobię dwie, ewentualnie osiem. Dżemu z cukinii nigdy dość. Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, ciastek, kanapek, naleśników i wyjadania łyżeczką.

Składniki (na 3 dżemowe słoiki):

-3-3,5kg cukinii
-3/4 szklanki cukru
-2 cytryny

Cytryny szorujemy, ocieramy skórki i wyciskamy sok. Cukinię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podlewamy sokiem z cytryny. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy cukinia zmięknie, blendujemy ją, dodajemy sok otarty z cytryn i smażymy na małym ogniu do momentu aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję (najlepiej sprawdzić kładą odrobinę dżemu na zimny talerzyk). Gorący dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.


Smacznego!

3 komentarze: