niedziela, 6 września 2015

Rustykalna tarta ze śliwkami i migdałami


Sezon na śliwki w pełni. Między jednym słoikiem z powidłami a drugim, warto zmajstrować pyszne ciasto. Na przykład taką aromatyczną tartę pełną owoców, która nie wymaga specjalnego nakładu pracy ani nawet specjalnej formy. Tarta najlepiej smakuje z gałką ulubionych lodów i filiżanką dobrej kawy.

Składniki:

Na ciasto:
-180g zimnego masła
-150g mąki pszennej
-150g mąki krupczatki
-1 jajko
-szczypta soli
-2 łyżki cukru
-3 łyżki wody

Na farsz śliwkowy:
-700g śliwek (bez pestek)
-2 łyżki brązowego cukru (można dodać więcej, w zależności od słodkości śliwek)
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki płatków migdałów

Ponadto:
-łyżka płatków migdałowych do oprószenia

Mąki mieszamy, dodajemy cukier, sól, jajko i wodę oraz posiekane zimne masło. Krótko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę. 
W tym czasie przygotowujemy farsz. Śliwki kroimy na ćwiartki, dodajemy cukier, płatki migdałów i cynamon. Dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek  średnicy ok. 35cm (najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia i w całości przenieść na blachę), formując w miarę równe koło. Wcześniej przygotowane owoce wykładamy na ciasto zostawiając ok. 3-4cm wolnego brzegu. Śliwki posypujemy płatkami migdałów. Brzegi ciasta zawijamy do środka i sklejamy razem. Ostrożnie przenosimy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut. Po wystudzeniu tartę można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!

7 komentarzy: