piątek, 3 lipca 2015

Serowa tarta z cukinią i bakłażanem




Na obiad, kolację, lunch, dla gości, sąsiadów, rodziców, dla nas. Jedna z moich ulubionych tart. Pyszna na ciepło, zaraz po upieczeniu, ale świetna także na drugi dzień, prosto z lodówki. Ja chyba wolę taką wersję, zwłaszcza w czasie upałów (nie, nie marudzę, w końcu mamy prawdziwe lato i zamierzam się nim rozkoszować :) )

Składniki na formę 26cm:

Ciasto:

-250g mąki pszennej
-125g zimnego posiekanego masła
-1 jajko
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
-1/2 łyżeczki świeżego tymianku
-2 łyżki startego sera cheddar (lub innego sera żółtego)

Na farsz:

-200g startego sera cheddar (odjąć 2 łyżki do ciasta)
-1 pomidor
-1/2 cukinii
-1/2 bakłażana
-1/2 pęczka szczypiorku
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-1 jajko
-1 łyżeczka musztardy
-sól, pieprz do smaku
-1 łyżeczka sosu Worcestershire (można pominąć)

Składniki na ciasto łączymy razem, krótko zagniatając. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Przygotowujemy farsz. Pomidory, bakłażana i cukinię kroimy w półplasterki. Warzywa można wcześniej obrać, ja lubię ze skórką. Bakłażana lekko solimy i odstawiamy na kilka minut. Szczypiorek siekamy. Jajko, starty ser, sos Worcestershire, musztardę i jogurt mieszamy razem. Dodajemy szczypiorek i doprawiamy do smaku.
Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiany ciastem (dno i boki). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, obciążamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie, zdejmujemy obciążenie i folię i podpiekamy kolejne 10 minut. Na gotowym spodzie układamy wcześniej przygotowane warzywa i zalewamy masą serową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut.


Smacznego!

2 komentarze: