piątek, 26 czerwca 2015

Jagodowe tiramisu

 
No dobra, to bardziej deser inspirowany tiramisu. Tak na powitanie wakacji. W końcu więcej czasu na wszystko. Szczególnie na gotowanie, pieczenie i... jedzenie. Targ już wypełniony pysznościami. Chwilo trwaj!

Składniki na 4 porcje:

-2 szklanki jagód
-4 łyżeczki cukru
-3 łyżeczki cukru pudru
-250ml śmietany 30 lub 36%
-250ml serka mascarpone
-4 łyżki likieru cytrynowego (lub, w wersji bezalkoholowej, soku z cytryny)
-ok. 10-12 podłużnych biszkoptów

Odkładamy do miseczki 3 łyżki jagód i zasypujemy 4 łyżeczkami cukru. Odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie wyciskamy sok (najlepiej przez sitko) i mieszamy go z likierem lub sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. 
Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki i nasączamy jagodowym ponczem. Układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy masę serowo-śmietanową oraz jagody. Powtarzamy czynność, układając ponownie wszystkie trzy warstwy. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Popelniam czasami podobne...
    Podoba mi sie brak surowych jajek - w sam raz na lato i jeszcze dla dzieci!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam zawsze problem z surowymi jajkami, dlatego gdy mogę, to rezygnuję :)

      Usuń
  2. Pyszne było, a porcja taaaaka ;)

    OdpowiedzUsuń