sobota, 9 maja 2015

Placek z rabarbarem, kruszonką i migdałami


Rabarbar - wiosenny król kuchni. Pamiętam, jak w dzieciństwie mama robiła z niego kompot, a ja maczałam badyle w cukrze i podjadałam. Właśnie zajadam się pysznym, aromatycznym plackiem i już nie mogę doczekać się kolejnych rabarbarowych wypieków.

Składniki (na  blachę ok. 30x40cm)

Spód:

-4 szklanki mąki pszennej
-250g zimnego masła
-2 jajka
-3 łyżki cukru
-szczypta soli
-1 czubata łyżka jogurtu naturalnego

Rabarbarowe nadzienie:

-ok. 10 łodyg rabarbaru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka cynamonu
-4 łyżki cukru

Na wierzch:

-2 szklanki maki pszennej
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-120g zimnego masła
-100g posiekanych migdałów

Przygotowujemy spód. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy jajka, jogurt i posiekane masło. Krótko zagniatamy. Powstałe ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę.

Rabarbar kroimy w plasterki, wkładamy do miseczki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odlewamy sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon i dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy wierzch ciasta. Mąkę łączymy z cukrem i cynamonem, dodajemy posiekane zimne masło. Rozcieramy w palcach, tworząc kruszonkę.
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy farsz rabarbarowy. Całość równomiernie posypujemy przygotowaną kruszonką oraz posiekanymi migdałami. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut.


Smacznego!

Wiosenne słodkości!Rabarbarowa rewolucja

9 komentarzy:

  1. Prezentuje się pysznie na pewno wypróbuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta rabarbarowe, obserwuję i zapraszam do siebie :)
    http://studentnadiecie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie. Na pewno wpadnę na coś pysznego :)

      Usuń
  3. Robi wrażenie. Niby prosty, zwykły, niepozorny.. A naprawdę jest na czym zawiesić oko! Bardzo apetyczny, bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam ochotę na małe bara bara ;)

    OdpowiedzUsuń