wtorek, 24 marca 2015

Cytrynowa babka piaskowa


Tradycyjna babka piaskowa z cytrynową nutką. Jest to ciasto, które piekę gdy nie mam czasu, a przydałoby się coś słodkiego do kawki. Szybka i prosta w przygotowaniu. Nie może się nie udać.

Składniki:

-150g mąki pszennej
-150g mąki ziemniaczanej
-150g masła w temperaturze pokojowej
-150g cukru
-3 jajka (białka oddzielamy od żółtek)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-sok wyciśnięty z połowy cytryny
-skórka otarta z połowy cytryny
-ewentualnie kandyzowana skórka cytrynowa

Lukier:
-2 łyżki cukru pudru
-odrobina soku z cytryny

Dodatkowo:
-skórka otarta z połowy cytryny

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy żółtka, jedno po drugim. Do masy maślanej wsypujemy przesiane mąki i miksujemy. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, ewentualnie skórkę kandyzowaną i jeszcze raz miksujemy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy dokładnie, ale delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto wykładamy do foremki (u mnie keksówka 15X6) i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę (do suchego patyczka). Studzimy.

Przygotowujemy lukier. Cukier puder rozcieramy z sokiem z cytryny. Powinien być na tyle rzadki, aby można nim było polać ciasto. Oblewamy wystygniętą babkę i dekorujemy otartą skórką cytrynową. Ja dodaję także odrobinę żółtego cukru.


Smacznego!


Babki Wielkanocne 2015Wielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze: