środa, 4 marca 2015

Cynamonowe naleśniki z orzechowym twarożkiem i miodem


Kolejne ulubione naleśniki. Rzec by można naleśnikowa rozpusta. Na śniadanie, obiad, kolację. Na każdą porę roku i dnia.

Składniki na 6 dużych porcji:

Na ciasto: 

-100g mąki
-2 jajka
-200ml mleka
-100ml wody 
-1 łyżeczka oleju
-szczypta soli
-1 płaska łyżeczka cynamonu

Na farsz:

-250 g twarogu
-1-2 łyżki miodu
-2 garście orzechów
-2 łyżki jogurtu naturalnego

Dodatkowo:
-garść orzechów włoskich
-miód

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy (lub miksujemy dokładnie razem) tak, aby nie było grudek. Odstawiamy. 

Przygotowujemy farsz. Orzechy prażymy chwile na suchej patelni. Bardzo drobno siekamy lub mielimy (w maszynce lub w malakserze). W misce rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy miód, jogurt i orzechy. Bardzo dokładnie mieszamy (można użyć malaksera). 

Na patelni lekko posmarowanej tłuszczem smażymy naleśniki. Wykładamy na talerz i jeszcze ciepłe smarujemy farszem do połowy koła. Naleśnik składamy dwa razy. Wierzch posypujemy orzechami i polewamy odrobiną miodu.



Smacznego!


Twarogowe słodkości 2

6 komentarzy:

  1. Na takie śniadanie zawsze jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nadal mam problem z ciastem naleśnikowym. Raz wyjdzie bardzo bobrze, innym razem nadaje się do kosza. Ale takie naleśniczki to bym sobie zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj zrobić z tego przepisu, powinny wyjść. :)

      Usuń