sobota, 17 stycznia 2015

Podwójnie czekoladowe ciasto z orzechami i awokado


Niech nikogo nie zwiedzie to skromne ciasto. Niepozorna forma skrywa bogate wnętrze. Ciasto jest wilgotne i pełne kawałków mlecznej czekolady i chrupiących orzechów. Idealny walentynkowy deser - skrywa w sobie naturalne afrodyzjaki; czekoladę i awokado.

Składniki (na formę o średnicy 20cm)

-1 szklanka mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-3 łyżki masła
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-100g gorzkiej czekolady
-100g mlecznej czekolady
-1 szklanka orzechów włoskich
-1 bardzo dojrzałe awokado
-2 jajka
-1/4 szklanki mleka
-3/4 szklanki ciemnego cukru muscavado
 -cukier puder do oprószenia 

Masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie. Następnie dodajemy mleko i cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy posiekaną gorzką czekoladę i odstawiamy na 5 minut. Kiedy czekolada zmięknie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Mleczną czekoladę i orzechy siekamy na grube kawałki. Mąkę przesiewamy z sodą. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem na miazgę, dodajemy do masła. Masę maślaną ubijamy mikserem. Cały czas miksując dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy ekstrakt i wsypujemy mąkę. Porządnie miksujemy. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy i czekoladę i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-45  minut (lub do suchego patyczka). Z formy wyjmujemy po całkowitym wystygnięciu. 


Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!

Walentynkowe menu

Karnawałowe Słodkości!

4 komentarze: