czwartek, 8 stycznia 2015

Żytnia tarta ze szpinakiem


Trzeba mnie wiązać, żebym tej tarty nie pożarła w całości. Taki łakomczuch jestem!

Na spód:

-2 szklanki mąki żytniej razowej
-1 duże jajko
-1/2 szklanki jogurtu
-1 łyżka oleju
-1  łyżeczka tymianku
-1 łyżeczka rozmarynu
-szczypta soli

Wszystkie składniki szybko zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Następnie, ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut.

Na farsz:

-300g mrożonego szpinaku
-200 g sera typu feta
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-2 duże ząbki czosnku
-1 cebula
-1 jajko
-sól, pieprz,
-szczypta gałki muszkatołowej
-8 pomidorków cherry

Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy szpinak i smażymy wszystko razem, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W oddzielnym naczyniu rozkruszamy fetę, dodajemy szpinak, jajko i jogurt. Dodajemy pieprz i gałkę do smaku. Możemy także lekko dosolić, ale trzeba pamiętać, że feta jest dosyć słona.
Farsz przekładamy na wcześniej przygotowany spód, układamy na nim pomidorki przekrojone na pół, lekko dociskamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut.


Smacznego!


Tarta słodka czy wytrawna?

6 komentarzy: