niedziela, 18 listopada 2018

Ciasto dyniowe z orzechami i pomarańczą


Mięciutkie i wilgotne ciasto dyniowe z chrupiącymi orzechami i pomarańczową nutką. Czego można chcieć więcej w ponury jesienny dzień?

Składniki (forma 20x30cm):

-150g miękkiego masła
-1 szklanka cukru
-2 jajka
-1 szklanka pure z dyni
-2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
-skórka otarta z 1 pomarańczy
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki imbiru w proszku
-1/4 łyżeczki mielonych goździków
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Lukier:

-sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
-ok. 5-6 łyżek cukru pudru

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszysta masę. Cały czas ucierając, dodajemy jajka, jedno po drugim. Mąkę mieszamy z przyprawami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Pure mieszamy z sokiem i skórką pomarańczową. Do masy maślanej dodajemy 1/3 mąki oraz 1/3 pure. Miksujemy. Dodajemy resztę składników i ponownie dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 35-40 minut.

Przygotowujemy lukier. Sok lekko podgrzewamy. Dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy łyżeczką. Gotowym lukrem polewamy wystudzone ciasto.

Smacznego!

2 komentarze: