sobota, 16 czerwca 2018

Czekoladowy sernik z czereśniami


Nastał sezon na jedne z najpyszniejszych letnich owoców - czereśnie! Piękna pogoda sprawiła, że są wyjątkowo dorodne i słodkie. A co można zrobić z czereśni, kiedy sezon na nie w pełni? Na przykład pyszny czekoladowy sernik z czereśniami! 


Składniki (na formę 24cm):

 Na spód:
-200g herbatników maślanych
-75g masła

Na masę serową:
-800g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być też gęsty twaróg z wiaderka)
-250g serka mascarpone
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-2 łyżki kakao
-2 łyżki budyniu czekoladowego
-100g posiekanej drobno czekolady mlecznej

Na wierzch:
-300g odpestkowanych i przekrojonych na pół czereśni
-2 łyżki cukru
-3 łyżki wody
-1,5 łyżeczki żelatyny

Herbatniki mielimy wraz z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy masę, wyrównujemy i dociskamy łyżką. Wstawiamy do lodówki.

Ser, mascarpone, jajka oraz cukier miksujemy razem. Dodajemy kakao i budyń i ponownie krótko miksujemy. Dodajemy posiekaną czekoladę, dokładnie mieszamy. Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczmy w temperaturze 160 stopni przez około 65 minut (aż środek ciasta będzie sprężysty). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. 

Żelatynę zalewamy trzema łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Czereśnie umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy aż puszczą sok a cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa zacznie gęstnieć, wylewamy na wystudzony sernik. Całość chłodzimy w lodówce.


Smacznego!

1 komentarz: