poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Smalec z fasoli ze "skwareczkami"


Zdrowsza i mniej kaloryczna wersja tradycyjnego smalcu. Aromatyczna od czosnku, cebulki i majeranku. A w środku niespodzianka: skwareczki. Jednak nie takie ze słoniny, ale z kaszy! Nie trzeba być wegetarianinem, aby z prawdziwym smakiem zjeść pajdę świeżego chleba z tym smalczykiem!

Składniki:

-2 łyżki kaszy gryczanej palonej
-1 puszka białej fasoli
-1 mała lub 1/2 dużej cebuli
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka majeranku
-2 + 2 łyżki oliwy
-sól i pieprz do smaku 

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Powinna być al dente. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulkę, do zezłocenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól. Na końcu dodajemy ugotowaną kaszę i podsmażamy chwilę. Odstawiamy do wystygnięcia. Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy 2 łyżki oliwy i rozdrabniamy za pomocą blendera lub malaksera na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz