środa, 4 kwietnia 2018

Babka marmurkowa z polewą chałwową


Pyszna klasyczna babka marmurkowa dostała u mnie nowe wdzianko: polewę chałwową! Z pewnością zasmakuje każdemu łasuchowi!


Składniki:

-220g miękkiego masła
-250g cukru
-4 duże jajka
-500g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-190ml mleka
-4 łyżki kakao
-2 łyżki ekstraktu waniliowego
-szczypta soli

Na polewę:

-100g chałwy waniliowej
-70ml śmietany 30%

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodajemy jajka oraz ekstrakt, miksujemy. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy maślanej, wlewamy 150ml mleka i ponownie miksujemy. Połowę masy przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Do drugiej części dodajemy kakao i pozostałe mleko. Miksujemy. Ciasto wylewamy na pierwszą warstwę. W masę wkładamy widelec lub nóż i lekko mieszamy. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 65-70 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy polewę. Śmietankę zagotowujemy. Chałwę kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do gorącej śmietanki. Odstawiamy na 10 minut, Po tym czasie dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia chałwy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Gotową masa polewamy babkę. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz