niedziela, 18 lutego 2018

Omlet bananowy

 
Pyszny omlet bananowy z nutką cynamonu. Mięciutki, puszysty, bardzo syty. Jeśli ma ktoś ochotę na gorące ciacho śniadaniowe, to zapraszam! Słoneczny poranek gwarantowany :)

Składniki (na 1 dużą porcję):

-1 bardzo dojrzały banan
-1 jajko
-4 łyżki maki pszennej
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżki mleka
-1/2 łyżeczki cynamonu 
-odrobina oleju/oliwy do smażenia

Na wierzch:

-100g serka wiejskiego lub gęstego jogurtu naturalnego
-1-2 łyżeczki miodu
-2 łyżeczki powideł śliwkowych
-orzechy włoskie
-lub cokolwiek lubimy :-)

Banana rozgniatamy widelcem na gładką papkę. Dodajemy roztrzepane jajko, mąkę, sodę, cynamon oraz mleko. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię (u mnie średnica 20cm) smarujemy cienko tłuszczem, rozgrzewamy. Ciasto wylewamy na gorąca powierzchnię, rozprowadzamy równomiernie i przykrywamy. Smażymy na niewielkim ogniu do momentu, aż boki zaczną się ścinać i placek będzie można bezpiecznie odwrócić na drugą stronę. Ponownie przykrywamy i smażymy chwile do zrumienienia. 
Gorący omlet wykładamy na talerz, smarujemy powidłami. Na wierzch wykładamy serek wiejski lub jogurt wymieszamy z miodem i posypujemy orzechami.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz