niedziela, 4 lutego 2018

Gryczanka z bakaliami i pastą sezamową


Wszystkim fanom słodkich śniadań polecam dziś gryczankę. Słodka, kremowa i pełna pysznych bakalii. Czy może być lepszy sposób na miłe rozpoczęcie dnia?

Składniki (na 2 porcje):

-150g kaszy gryczanej białej
-500ml mleka migdałowego (można zastąpić innym)
-1 czubata łyżka pasty sezamowej (tahini)
-skórka otarta z połowy pomarańczy
-4 suszone daktyle daktyle
-4 suszone morele morele
-2 łyżki rodzynek
-2 łyżki suszonej żurawiny
-2 łyżki migdałów
-2 łyżeczki miodu
-szczypta imbiry
-1/2 łyżeczki cynamonu

Kaszę zalać zimną wodą (do przykrycia) odstawić do lodówki na około 2 godziny a najlepiej na noc. Morele i daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Kaszę przełożyć do garnuszka, zalać mlekiem. Zagotować i gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać połowę rodzynek, żurawiny, moreli oraz daktyli, skórkę pomarańczową i przyprawy. Zestawić z ognia, dodać pastę sezamową i dokładnie wymieszać. Gryczankę przełożyć do miseczek. Na wierzch wyłożyć pozostałe bakalie, polać miodem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz