wtorek, 21 listopada 2017

Sernik z prażonymi jabłkami


Sztos wśród serników! Ciasto dla tych, którzy uwielbiają serniki oraz szarlotkę, ale nie tylko. Prawdziwie królewski deser, którego nie powstydziłby się żaden świąteczny stół. Połączenie pysznego lekkiego sernika oraz aromatycznych prażonych jabłek zwieńczone chrupiącą koroną z karmelizowanych bakalii. Brzmi dobrze?

Składniki (tortownica o średnicy 24cm):

Na spód:

-80g roztopionego masła
-200g herbatników maślanych

Masa jabłkowa:

-ok. 800g kwaskowatych jabłek 
-1/2 szklanki rodzynek
-2 łyżki brązowego cukru
-1,5 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonych goździków

Masa serowa:

-900g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie (może być też gęsty twaróg z wiaderka)
-250g serka mascarpone
-3/4 szklanki cukru
-5 jajek
-4 łyżki budyniu waniliowego
-ziarenka z 1 laski wanilii

Na wierzch:

-200g dowolnych orzechów (u mnie mieszanka migdałów, nerkowców, włoskich i laskowych)
-50g rodzynek
-50g suszonej żurawiny
-1 łyżka masła
-1 łyżka brązowego cukru
-2 łyżki miodu

Przygotowujemy spód. Herbatniki mielimy blenderem lub rozdrabniamy za pomocą tłuczka. Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przesypujemy do formy, wyrównujemy i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki. 

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałki. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Pod koniec prażenia dodajemy przyprawy oraz rodzynki. Lekko studzimy i wykładamy na wcześniej przygotowany spód.

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia składników - niezbyt długo, aby za bardzo nie napowietrzyć masy. Przelewamy to tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 60 minut - aż środek ciasta będzie sprężynował pod naciskiem palca. Po upieczeniu, ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wyjmujemy z formy.

W garnuszku o grubym dnie łączymy razem masło, miód oraz cukier, Mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy bakalie, dokładnie mieszamy. Wykładamy na wystudzony sernik. Odstawiamy do zastygnięcia.


Smacznego!


Jabłka jako inspiracja w kuchni




zBLOGowani.pl

4 komentarze:

  1. Często robię serniki ale w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik i szarlotka to dwa moje ulubione wypieki,ich mariaż musi być hitem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też, chociaż dorzuciłabym tu jeszcze makowiec :) Sernik pyszny, znika w mgnieniu oka! :)

      Usuń