sobota, 4 listopada 2017

Jabłecznik z cydrem




Cudownie aromatyczny i wilgotny, pachnący jesienią jabłecznik. Jego smak kojarzy mi się z prawdziwą złotą polską jesienną, której tak brakuje za oknem.

Składniki (forma 25x25cm):

-100g miękkiego masła
-2 duże jajka
-2,5 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka cydru
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru
-szczypta soli

Na masę jabłkową:

-ok. 1kg jabłek (najlepiej szarej renety)
-1 szklanka cydru
-80g cukru
-1,5 łyżeczki cynamomu
-0,5 łyżeczki zmielonych goździków
-0,5 łyżeczki imbiru w proszku
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki kardamonu

Lukier:

-3 łyżki gorącego cydru
-2-3 łyżeczki cukru pudru

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niewielkie kawałki. W szerokim garnku podgrzewamy cydr z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy jabłka oraz przyprawy. Co jakiś czas mieszając, dusimy aż porządnie zmiękną. Odstawiamy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, soda i solą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy jaka, jedno po drugim oraz cydr. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy jabłka. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

Przygotowujemy lukier. Gorący cydr ucieramy z cukrem pudrem, aż ten się całkowicie rozpuści. Masa powinna być rzadka. Polewamy wystudzone ciasto.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. mmmm ten dodatek cydru jest intrygujący )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, dzięki niemu ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne :)

      Usuń
  2. Wow, uwielbiam jabłeczniki - nie ma nic lepszego :D Na pewno przygotuję, dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Szczególnie ostatnio same wypieki jabłkowe u mnie :)

      Usuń